IOAZ

U kunt een beroep doen op de IOAZ als u wilt stoppen als oudere zelfstandige ondernemer, omdat u onvoldoende inkomsten uit uw bedrijf heeft. De IOAZ-uitkering vult uw inkomen, en dat van uw eventuele partner, aan tot bijstandsniveau. Het verschil met bijstand is onder andere dat u een veel groter vermogen mag bezitten.

Voorwaarden IOAZ

De voorwaarden van de IOAZ vindt u hier.

Verplicht om werk te zoeken
Wanneer u een IOAZ-uitkering ontvangt, moet u naar werk blijven zoeken en meewerken aan re-integratietrajecten. Ook kunnen wij een tegenprestatie van u vragen. Heeft u een partner, dan gelden deze verplichtingen ook voor uw partner.

Inkomsten
Ioaz krijgt u alleen wanneer uw inkomen lager is dan het sociaal minimum (grondslag) dat voor u geldt. De uitkering wordt als aanvulling gegeven op het inkomen dat u al heeft.

Aanvragen van een Ioaz-uitkering
Vraag de Ioaz aan voordat u gestopt bent met uw zelfstandig beroep of eigen bedrijf.
Als u na de aanvraag toestemming hebt gekregen om te stoppen, hebt u anderhalf jaar de tijd om uw bedrijf te beëindigen. De Ioaz-uitkering kan dan ingaan.
Nog vragen en/of een aanvraag doen? Neem op werkdagen telefonisch contact op met het Regionaal bureau zelfstandigen(Rbz) in Zwolle, telefoon (038) 498 4480. Of ga direct naar www.rbzzwolle.nl.

Hoe lang duurt het?
De IGSD moet binnen acht weken een beslissing over uw aanvraag nemen. U krijgt hierover een brief. Dit is de uitkeringsbeschikking.

Hoogte IOAZ-uitkering
Klik hier voor de hoogte van de IOAZ-uitkeringen.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl
www.rbzzwolle.nl